Za prodavce: Šta je EKSKLUZIVNO zastupanje i koje su prednosti i mane?

   Uobičajena metoda zastupanja u prodaji na zapadu kod nas još uvek podiže obrve prodavcima. Ili zbog nepoverenja ili zbog nedostatka informisanosti, vlasnici ne žele Ekskluzivno zastupanje. Nadamo se da će Vam sledećih nekoliko redova pomoći da donesete pravu odluku.

   Ekskluzivno posredovanje podrazumeva da samo jedan agent/agencija posreduje i oglašava Vašu nekretninu. Vlasnici se pitaju zašto poveriti prodaju samo jednom agentu ako mogu i sami oglasiti nekretninu ili dati svim agencijama informaciju i tako brže ostvariti prodaju?

   Situacija na tržištu nepokretnosti u zadnjih nekoliko godina se drastično promenila. Posrednici se povezuju i udružuju, sarađuju i razmenjuju informacije, pa će i Vaša nekretnina, budete li je dali samo jednoj agenciji, biti ponuđena i prosleđena među kolegama i većina će je i nuditi svojim kupcima. Samim tim, više nije isključeno da ćete čak i brže na ovaj način doći do prodaje.

   Razlika je u tome što ćete Vi kao prodavac, imati kontakt samo sa jednim agentom, koji će sve informacije, eventualne promene i sl. dostavljati i svim ostalim agentima, umesto da Vas 500 agenata zove telefonom svakog dana i stalno postavlja ista pitanja.

   Agent kome poverite Ekskluzivno posredovanje vodi evidenciju o svim kupcima koji su pogledali Vašu nekretninu, što doprinosi i sigurnosti. Oglašava je u istaknutoj ponudi, među banerima i top oglasima, što povećava šansu za prodaju.  

   KLJUČNA RAZLIKA je što agent koji Vas Ekskluzivno zastupa ŠTITI VAŠU CENU!!!

   Naime, kada 50 ili 100 agencija ima Vašu nekretninu u ponudi i oglašava je, dolazi do oglašavanja različitih cena. Ako je cena Vaše nekretnine 50.000E, a zadnja cena 45.000E, mnogi će odmah oglasiti tu zadnju cenu u oglasima, kako bi bili konkurentniji prema kupcima. Kupac kome je takva cena ponuđena, kao i svaki kupac, želi da pregovara i uvek Vam nudi manje od toga. Ne samo što u takvim situacijama vrlo često nećete ostvariti prodaju, već se sa kupcima rastajete u lošem raspoloženju.

   Agent koji Vas Ekskluzivno zastupa poštuje Vašu volju i štiti Vas od takvih situacija. On u dogovoru sa Vama, diktira cenu Vaše nekretnine svim ostalim agencijama. Sa takvim zastupanjem ćete Vašu nekretninu sigurno prodati po višoj ceni.

   Važno je napomenuti da trebate odaberati agenta koji zna svoj posao, koji je licenciran, iza koga stoje godine rada i iskustva i u koga imate poverenja. Takođe je važno da realno procenite vrednost svoje nekretnine i da izbegavate savete ljudi koji se ne bave posredovanjem, ali su "čuli da je komšija prodao toliko i toliko skuplje". 

   Iskren i partnerski odnos sa agentom koji poznaje svoj posao umnogome će Vam olakšati proces prodaje Vaše nekretnine i sigurno Vam napraviti i finansijsku dobit.

   Na kraju, 97% prodaje svih nekretnina u SAD-u ostvari se kroz ovakav princip poslovanja. Vreme je da i mi razmislimo o tome.

   

Ostavite komentar

Da biste se lakše odlučili, dodajte uži izbor u "Listu želja". Kliknite na dugme pored naslova nekretnine.