Šta vas očekuje ako kupujete stanove u izgradnji?

Da li zbog povoljnije cene ili zbog kotrole same gradnje, stanovi u izgradnji veoma su popularni kada se razmišlja o ovoj investiciji. Investitiori često nude povoljne uslove i mogućnost otplate, a neki čak omogućavaju i da birate šta želite da zateknete u stanu, u smislu podova, prozora, keramike. Ovo je velika prednost u odnosu na gotove stanove, jer ne morate da obavljate naknadni posao menjanja opreme, ukoliko vam se ne dopada.

 

Vrata i prozori

 

Osnovnu opremu u stanu koji je u izgradnji čine svakako vrata i prozori. Osim svoje funkcionalnosti, oni bi trebalo da budu i odlični toplotni i zvučni izolatori, koji će vam omogućiti pre svega uštedu energije i mir.  Najčešći su pvc prozori, kao i vrata. Oni su laki za održavanje, odlični izolatori i otporni su na vlagu. Potom su tu i aluminijumski prozori, ali su slabi izolatori ukoliko im se dodatno ne ugrade materijali male termičke provodljivosti. Odlični su za velike prozore. Nekada su bili prisutni u svakoj izgradnji, a danas je to sve ređi slučaj – drveni prozori. Oni upijaju vlagu, zbog čega može doći do deformacija, pa su zahtevni za održavanje. Vrata su nešto bolja opcija, jer nisu izložena spoljnim uticajima. Osim ove tri osnovne podele, postoje i kombinacije materijala od kojih se vrata i prozori izrađuju.

 

Podovi

 

Slično kao podela prethodnih elemenata o kojima smo govorili, postoji podela podova. Prvenstveno su tu oni od drveta, odnosno najčešće parket i laminat. Laminat je jeftiniji, lako se ugrađuje i ima ga u različitim dezenima. Mane su mu što se haba, potrebno ga je u potpunosti menjati, na njemu ostaju vidljive fleke i hladan je. Parket se izrađuje od punog drveta, dugotrajan je, moguće ga je obnavljati i topao je. Njegovi nedostaci su što je skup, ugradnja traje duže i moguće su deformacije usled vlage. Postoje i podovi od keramike ili betona. Oni se prave u vidu ploča, pločica ili čak mozaika. Najbolje je koristiti mineralne materijale, koji akumuliraju toplotu. Koriste se i podovi od polimera, koji su elastični i dugotrajni. 

 

Kupatilo

 

U ovoj prostoriji prvenstveno je reč o pločicama. Keramika koja se odnosi na sanitarije stvar je finansijskih mogućnosti i želje da se u određenom stilu opremi stan, pa tako i ovaj prostor. Kada govorimo o pločicama, estetika je takođe veoma bitna. Važno je da budu svetle, ukoliko je kupatilo malo. Pločice velikih dimenzija su hit i odlične su za velika kupatila. Pastelne boje trebalo bi da budu zastupljene tamo gde nema mnogo svetla, mada su svetle pločice već klasika. Važno je da budu dugovečne, otporne na hemijska sredstva za održavanje prostora, jednostavna za održavanje i da štite zid od vlage. 

 

Osim od ovih parametara, prodaja stanova zavisi i od same iskorištenosti prostora u stanu, lokacije zgrade, povezanosti sa centrom grada, kada je reč o prevozu kao i od drugih relevantih podataka, bitnih za ugodan i praktčan život. 

 

 

Ostavite komentar

Da biste se lakše odlučili, dodajte uži izbor u "Listu želja". Kliknite na dugme pored naslova nekretnine.