Prava zaštita vašeg doma – sigurnosna ulazna vrata

Naš dom je prostor u kome se nalazi sve ono vredno što imamo u životu, a većina od nas ovde čuva ušteđevinu, nakit i sve ono što ima veću materijalnu vrednost. Upravo iz tog razloga provalnici pokušavaju da uđu u naš stan ili kuću. Letnji period je naročito rizičan, ukoliko se setimo da su godišnji odmori u punom jeku. Zbog toga su jedna od najboljih preventiva sigurnosna ulazna vrata. Ukoliko ih ugradite, bićete bezbrižni!

Razlika između običnih i sigurnosnih vrata

Vrata koja koristimo kao ulazna u svoj dom najčešće su od punog drveta ili od PVC materijala. Vrlo često imaju slabije šarke ili cilindre, zaključavaju se u jednoj ili dve tačke i time su savršena meta za provalnike. Prema procenama, gotovo 90% provala izvrši se upravo preko ulaznih vrata. Sigurnosna ulazna vrata napravljena su tako da im je osnovna uloga zaštita doma.  Mogu biti od drveta, kao i od aluminijuma ili PVC materijala. Razliku prave materijali koji se koriste za ojačavanje, kao što su čelik i metal. Oni se postavljaju  najčešće u vidu šipki. Često su pojačane i šarke, dovratnici i krila. To je posebno važno, jer se vrlo često vrata obijaju upravo preko šarki.  Imaju više od deset tačaka zaključavanja, kao i duplu, kodiranu bravu. Razlika između vrata za stan i onih za kuću ogleda se u tome što ona za kuću moraju da budu otporna na različite atmosferske uticaje, kao što su promena godišnjih doba, sunce, kiša, sneg  i tako dalje. Za stanove je mnogo važnije dobra zvučna izolacija koju sigurnosna ulazna vrata itekako zadovoljavaju. Isti slučaj je i sa toplotnom izolacijom.

Kako odabrati?

Investitori kojima je prodaja nekretnina veoma važna sve češće posvećuju pažnju sigurnosti domova, odnosno budućih stanara. Ukoliko ne naiđete na ova vrata u nekom stanu, uvek ih možete ugraditi. Jedino je potrebno odabrati ona prava. To prvenstveno treba da uradite na osnovu toga koliki stepen sigurnosti želite. Raspitajte se kakva vam je konstrukcija potrebna. Vodite računa da viši stepen svakako podrazumeva i višu cenu. Odaberite dimenzije, koje su najčešće standardne, ali ukoliko su vam potrebne posebne, postoji opcija i za izradu vrata po meri. Na njih ćete verovatno čekati oko mesec dana, jer se prave po specijalnom zahtevu. Potom birajte na osnovu estetike. Na nju može da utiče materijal od koga su napravljena, kao i boja, koja može da se bira. Često postoji opcija i da odaberete dizajn vrata, u smislu gravura ili šara. 

 

 

 

Ostavite komentar

Da biste se lakše odlučili, dodajte uži izbor u "Listu želja". Kliknite na dugme pored naslova nekretnine.