Kako da uredite svoj dom?

Nakon što je prodaja stanova završena tema za vas, odnosno nakon što ste pronašli pravi dom za sebe. na red dolazi njegovo uređivanje. To takođe nije nimalo lak zadatak, jer  bi u ovom ambijentu trebalo da uživate u narednih nekoliko godina.  Najvažnije je da pratite svoj ukus i da kreirate ambijent tako da se u njemu osećate prijatno. Predstavljamo vam nekoliko najpopularnijih stilova, koji vam mogu biti smernice.

Gradski vs seoski stil

Ukoliko želite gradski duh u svom domu, opremićete ga nameštajem  koji je udoban i savremen. Važno je da privlači pažnju, pa to ponekad mogu da budu i antikviteti. Potrebno je da odiše raskošem i da bude puno umetničkih slika. Prostor bi trebalo da bude veoma svetao.  Sa druge strane, seoski stil odlikuju drvo i cigla, koji se mogu kombinovati i sa modernim materijalima. Udobno i sigurno, dve su ključne reči za opis ovog stila. Važno je da bude što prirodniji, toplih boja, sa prirodnim, grubljim tkaninama. 

Francuski vs viktorijanski stil

Ova dva stila pripadaju evropskoj porodici. Prvi je namenjen romanticima. Boje su nežne i pastelne,  a nameštaj je poželjno da bude beo. Dah starih vremena unosi pozlata, koja je dobrodošla.  Može da se koristi i kovano gvožđe. Sa ovim se odlično kombinuju cvetni dezeni, a kada je reč o detaljima, kristalni su neizostavni. Viktorijanski stil namenjen je osobama koji vode računa o tome da su uvek elegantni. I ovde su dobrodošli cvetni detalji, ali i takozvani animal print. Od materijala je itekako prisutan mermer, a koriste se i tapete. Nameštaj mora da bude masivan, pa je ovaj stil namenjen velikim prostorima. Ovde je raskoš na pijedestalu, a ona se posebno ogleda u lusterima.

Afrički vs japanski stil

Za one koji vole egzotiku i nešto sasvim drugačije od uobičajenog, namenjeni su stilovi sa drugih kontinenata. Afrički stil je topao i mističan. Osnovu mu čine zemljane boje, koje se kombinuju sa jarkim bojama. Koristi se i imitacije kože životinja. Detalji bi trebalo da vas asociraju na ovaj kontinent i da budu najviše od drveta. Sa druge strane je minimalistički stil koji stiže iz Japana. Njegova suština je praktičnost. I ovde je osnovni materijal drvo, koje bi trebalo da bude oblikovano veoma jednostavno. Dominira crvena boja, a kada su detalji u pitanju poželjne su figure Bude, zmajeva, kao i porculanske lampe i jastučići.

 

 

Ostavite komentar

Da biste se lakše odlučili, dodajte uži izbor u "Listu želja". Kliknite na dugme pored naslova nekretnine.